Proč mluvíme o tradici jako značce?

 

Každý to znáte. Přijdou svátky a všude kolem na nás útočí marketingové šílenství “veselé nebo šťastné” atd. … doplňte si slovo sami.  Ale to, co předchází každoročnímu blázinci v obchodech v tomto období, je prostě k zamyšlení. 

Proč tahle tradice tak dobře funguje v obchodu s potravinami? 

Je to jednoduché. Všude slyšíme jak naši předkové slavili tyhle svátky, jak je slavili naši rodiče, pamatujeme si jak jsme je slavili my a ani my z tohoto kolotoče tradic nevystoupíme ven. Říká se tomu síla tradice. Ano, možná vám to zní trochu zastarale, ale funguje to bezvadně. Stačí věci jen správně zabalit, dát jim pár tradičních znaků a standardní produkt můžete prodávat 2x nebo i 3x více než v běžném období. Jak se z běžného produktu tedy udělá ten “správný” tradiční? Příkladem toho můžou být čokoládové firmy, které zručně zabalí svůj “ standardní” produkt pod rouškou tradice do tradičního slavnostního převleku a voalá máme tu nezaměnitelný tradiční sváteční produkt. No a co na to konzument/zákazník? Samozřejmě miluje změnu a sílu tradice jak jinak. Takže… šup s ním do košíku, když je to tak výhodné, že? A hlavně, dobře to vypadá v tomhle “svátečním” balení. Dnes tohle ovšem není jen výsadou firem z čoko businessu, ale jsou tu také jiné firmy – takže obdobně si můžete koupit tradiční máslo či pomazánku, nebo co já vím, třeba sálám. Poslední dobou jsou také v módě tzv. tradiční sváteční pivní speciály. Prostě obchod s potravinami je velmi flexibilní a hraje s námi tuto hru na schovávanou pravidelně každý rok v opakujících se intervalech. Jak se říká: Nemusíte vymyslet vše od nuly, ale jen něčím navážete na minulé a máte hned “to” nové. Síly minulosti a tradice využívají silné a bohaté značky po celém světě.

Proč tedy síla tradice tak dobře funguje? 

V dnešní společnosti je vše směřováno k individualismu a řídí se heslem: “Ty na to máš” nebo “Ty jsi jedinečný” anebo “Buď originální – buď svůj” – to by ale znamenalo, že bychom všechno museli vymýšlet úplně od začátku. Lidé jsou tím nepřímo nuceni hledat nové a originální cesty, bohužel to stojí příliš mnoho energie a také to sebou přináší stres – tlačí se na termíny a to s sebou nese syndromy selhání nebo strachu z toho, že někdo něco podobného vymyslí dříve než já. Platí jen pravidlo: Všechno už bylo vymyšleno. Pokud nejsme “hitech” firma, nové věci se prostě nevymýšlíme každý rok znovu. Stačí chytře využít sílu tradice a minulosti.

 

Využijeme sílu její energie

pokud postavíte svoji současnou činnost na minulé činnosti, pak obvykle stačí jen přidat něco osvěžujícího, co z vašeho původního produktu nebo služby udělá nový tzv. trendy nebo taky cool produkt, jak slyším někdy od mladých lidí.

Nevyčerpáváte se vymýšlením nového

neboli omezte stres a můžete více rozvíjet to, co už dokonale znáte.

Na těchto benefitech tradice značky staví takové silné značky jako například Pillsner Urquell nebo Becherovka, a další firmy zejména v oblasti potravin a alkoholu. Velmi dobře s touto silou pracuje třeba společnost Apple, která sílu tradice využívá ve svých nových produktech a vždy naváže na produkt předchozí. Díky tomu je zákazník součástí komunity, má pevný tradiční vztah s výrobcem a jen velmi těžko se mu bude odcházet k jinému, protože jak se říká: Zvyk je železná košile.

Jaká je rada na závěr?

Jednoduše využívejte sílu tradice všude, kde to jde. Získáte více času a bude mít více možností vaše stávající spokojené klienty oslovit. Hlavně, pokud ještě žádný produkt nemáte, ale máte nápad, podívejte se do minulosti na podobnou úspěšnou firmu z vašeho oboru. Zjistěte si maximum informací jak to dělají, jak začínali, na jakých hodnotách daná věc stojí. Síla tradic je obrovská. Využijte ji jak v soukromí, tak ve svém profesním životě. Uvidíte, o kolik více energie získáte, protože se nebudete vyčerpávat vymýšlením vymyšleného. Vaše aktivity budou mít větší úspěch a budou silnější, než byste stavěli vaši továrnu na zelené louce.

Přeji vám mnoho úspěchů s využitím síly tradice pro vaši značku.

Milan Bláha

(Budujte značku nikoliv firmu / Make brand not company)